Es confirma per primera vegada la transmissió de la tuberculosi entre senglars i cabres

3 octubre 2020

Un estudi realitzat per l'IRTA-CReSA, la UAB i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (DARP), amb la col·laboració d’investigadors de el Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA), ha comprovat que les poblacions de senglars de el Parc Natural de Montseny (Barcelona) són capaços de mantenir la tuberculosi en la seva població i transmetre-la a animals domèstics, en aquest cas cabres.

21/9/2020

La tuberculosi és una malaltia compartida entre humans i animals causada per un grup de bacteris que s'integren en el denominació complex Mycobacterium tuberculosi, entre elles destaquen Mycobacterium tuberculosi, que afecta principalment a humans, o Mycobacterium bovis i Mycobacterium caprae que afecten principalment a animals. Aquesta última bacteri és la que s'ha aïllada en senglars després d'estudiar un total de 278 animals durant 5 anys (2015-2020).

L'estudi, publicat a la revista Transboundary and Emerging Diseases, demostra per primera vegada l'existència de la transmissió de la tuberculosi entre senglars i cabres sense la participació de bovins, tot i que aquests últims habitualment es consideren els principals hoste animals de tuberculosi. Gràcies a les anàlisis de seqüenciació del genoma del bacteri els investigadors han confirmació que la mateixa soca del bacteri aïllat en senglars causa també tuberculosi en un ramat de cabres de la mateixa àrea i que amb un alt grau de probabilitat dels senglars haurien estat la causa del brot.

L'estudi s'ha centrat en el Parc Natural de Montseny, on hi ha una alta densitat de poblacions de senglars al voltant de 12 individus per quilòmetre quadrat. Els investigadors remarquen que en aquestes zones d'altes densitat és on hi ha més risc que una malaltia es mantingui i es transmetia a altres animals, com en el cas de la tuberculosi o la pesta porcina africana.

El Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) juntament amb el DARP, són integrants de la xarxa d'investigació de tuberculosi animal INNOTUB recolzada pel programa Interreg-POCTEFA.

Article:

Ciaravino, G., Vidal, E., Cortey, M., Martín, M., Sanz, A., Mercader, I., ... & de Val, B. P. Phylogenetic relationships investigation of Mycobacterium caprae strains from sympatric wild boar and goats based on whole genome sequencing. Transboundary and Emerging Diseases.

Coordinador del projecte
Socis
Finançament
envelopecrossmenu