Micobacteris que interfereixen en el diagnòstic de la tuberculosi

10 març 2023

L'aparició d'animals en què la infecció tuberculosa no es confirma per mitjà de les tècniques de laboratori, però que reaccionen de manera inespecífica a les tuberculines, representa un problema encara no resolt. Això comporta el sacrifici d'animals que no estan realment infectats (falsos positius) i l'aplicació de mesures restrictives sobre la granja d'origen. Aquestes reaccions poden ser degudes entre altres coses a una exposició prèvia dels animals a micobacteris no tuberculosos (MNT) o, encara que actualment no està permès en bovins, a l'ús de vacunes davant de la tuberculosi o la paratuberculosi. Per això, un dels objectius que perseguim a INNOTUB és identificar microorganismes no tuberculosos capaços de provocar reaccions creuades en les proves de diagnòstic i caracteritzar-ne el grau d'interferència, cosa que permetrà desenvolupar noves tècniques o criteris de diagnòstic.

D'aquesta manera, hem pogut demostrar en cobais que la majoria dels MNT estudiats poden induir reaccions creuades amb la tuberculina bovina i amb el reactiu P22, que la interpretació comparada (utilitzant també tuberculina aviar) resoldria el problema en alguns casos i que el grau d'interferència pot dependre de la dosi de MNT a què s'exposen els animals. Com a troballa positiva de l'estudi, cal destacar que només els animals exposats a Mycobacterium bovis i Mycobacterium caprae (principals causants de la tuberculosi animal) van reaccionar als reactius PCL i FP, per la qual cosa podrien complementar la tuberculina bovina o fins i tot substituir-la en un futur. D'aquesta manera, l'especificitat de la prova de diagnòstic es veuria millorada, evitant l'aparició de falsos positius però sense perdre la capacitat d'identificar els animals realment infectats (sensibilitat).

Aquest estudi, liderat per NEIKER, ha estat finançat pels projectes INNOTUB (EFA359/19/INNOTUB, cofinançat pel FEDER) i GoatTBfree (PID2019-105155RB-C33) i ha estat publicat a la revista Scientific Reports i és d'accés lliure al següent enllaç.

Coordinador del projecte
Socis
Finançament
envelopecrossmenu